Foton och salig blandning

Direktlänk till inlägg 21 januari 2016

lebensborn

Av Ingela - 21 januari 2016 00:04

Lebensborn (ty. 'livskilde'), organisasjon grunnlagt av Heinrich Himmler 1935 for å understøtte barnerikeligheten i SS og ha omsorg for «rase- og arvebiologisk verdifulle» mødre og barn. Lebensborn drev bl.a fødehjem hvor omkring 11 000 barn kom til verden. Det var meningen at barna skulle komme i varig tysk pleie eller adopsjon.
Fra 1941 omfattet virksomheten også «rasemessig verdifulle barn» fra tyskokkuperte områder, og våren s.å ble det opprettet en egen avdeling av Lebensborn i Oslo.

I Norge ble det opprettet fødehjem bl.a på Dr. Holms Hotell på Geilo, Høsbjør Hotel i Brumunddal, Klekken turisthotell og barnehjem på Godthaap i Bærum, Stalheim Turisthotell og Moldegaard ved Bergen. Ca. 8000 *) ble født på disse hjemmene  og ca. 250 barn ble satt bort til pleiefamilier i Tyskland (de fleste ble sporet opp etter krigen og sendt til Norge).
Litteratur:
Lilienthal, G.: Der "Lebensborn e.V.": ein Instrument nationalsozialistischer Rassenpolitik, überarbeitete Ausg., 1993
Olsen, K.: Krigens barn: de norske krigsbarna og deres mødre, 1998


Jag bor utanför  Oslo, har varit i Brummundal, har varit i hotel Klekken, har varit i Gothaap-hemmet och cyklat förbi många gånger och kanske i det där hotellet i Geilo? Frida Lyngstad var ett "tyskebarn" så det var inte länge sedan. troligen  var det många fler tyskebarn som föddes, alla var inte födda i lebensbornhem, och alla blev inte registrerade. Någon ersättning har aldrig utgått, förutom en tysk ersättning som aldrig kom fram till offren, förnekelseproblematiken kanske är lika stor k Norge som i Tyskland?

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 5 november 2018 13:28

Förr ställde jag mig tvärt emot Kants kategoriska imperativ, ”du skall, du bör, du måste”, som jag såg som en slags förlängning av den gammaltestamentliga lagiskheten, den som inte litar på människans kärlek och medmänsklighet, den som är...

Av Ingela - 22 april 2018 12:00

Jordens dag   I dag är det jordens dag. Såg en liten film om och av Jane Goddard med anledning av det. Hon beskriver sin egen kärlek till djur och natur och gör som så många andra, vädjar till vårt förnuft och hur varje liten enskild förändring r...

Av Ingela - 17 september 2017 20:57


Leda   Reflektioner kring radioprogrammet ”nyttan av att vara uttråkad” 2012 som går på djupet med ämnet ”uttråkning”,”boredom”.   Punkten i tillvaron där man menar sig vara uttråkad skiftar antagligen frå...

Av Ingela - 4 april 2017 02:57

  Har Hitlers tankar till slut vunnit?   Jag abonerar på eurosport, men ser bara på snooker. Jag tvingas emellertid se reklam för kommande program. Jag slås ofta över vilka kroppar man ser och vilka faror man utsätter sig för, som om de vore ...

Av Ingela - 10 oktober 2016 12:44

  Mitt liv är fullt av sidovinster, är allas liv det? Som när jag inte vill ringa det där samtalet så straffar jag mig med att vika tvätt, eller när jag drar mig för att gå och handla och istället bakar ett bröd. Någon gång letar jag efter ett ti...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Foton och salig blandning med Blogkeen
Följ Foton och salig blandning med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se