Foton och salig blandning

Direktlänk till inlägg 18 februari 2011

VAD SAKNAR DU?

Av Ingela - 18 februari 2011 14:48

Allt du kan tänkas vilja ha finns det en marknad för. Förutom prylar, som kanske är det första du tänker på så finns det en uppsjö av tjänster i dag, länder som Sverige är inte längre producerande av varor i första hand, utan av tjänster. Man hittar på alla sorters nya saker och nya behov. Mjuka varor har du hört talas om!

Exempel:

  1.      Vill du ha en enklare eller roligare adress till din sajt? Har din sajt en krånglig adress som ingen kommer ihåg? Här finns en lösning!
  2.      Inredning
  3.      Styling
  4.      IT
  5.      Experthjälp på alla områden, från ”mindfullness” till ekonomisk hjälp

Utöver det har vår livsstil, vårt ekonomiska och sociala system ett växthus av människor som lider nöd av olika typer

  1.      Ensamhet (matchmaking-sidor, direktreklam på e-posten från villiga flickor från fattigare länder)
  2.      Fattigdom, direktreklam på E-post om miljonvinster (traditionella spel samt bondfångare)

Samt, och detta är det senaste och det mest skrämmande, E-post om att få ett arbete, bara man skickar sina uppgifter när man kan jobba och vilket konto man vill få in lönen på. Arbete är således den nya heta och efterlängtade tjänsten (det visste jag ju innan, men att det fanns plats hos bondfångarlägret var nytt)


Var det bättre förr?


På 1700-talets början, Då alla krig var igång i Sverige var det någorlunda stabilitet. Bondesamhället gick sin gilla gång och generaler och soldater fick sina krigsbyten. Men i samband med att det blev fred så hade vi ett stort problem med oavlönade adelsmän och andra soldater. Ja det gick ju så långt att adel dödade kungen. Man var tvungen att hitta på något åt dem att göra, hitta på nya marknader i stället för deras förlorade. Har du läst Per Anders Fogelströms romaner om vävarna och industrialismens införande i landet så har du bilden klar. Manufakturer kallades det, fabriker som tillverkade allt möjligt, det var som om ”made in China”-boomen slog till för första gången. Dessa gavs i princip med stulen ”know-how” och gratis arbetskraft till generaler och majorer. Man odlade tobak i Kungsladugård i Göteborg, man trodde att man kunde tillverka silke i Stockholm och importerade silkesmaskar och odlade mullbärsträd som mat till maskarna. En stor mängd väverier med kunskap och maskiner stulna från England byggdes upp. Om du har läst om tiden kring Bellman så vet du att Stockholm var en stor soptipp på den tiden, man hade helt glömt 1500-talens avloppssystem, det skulle gå fort, det slarvades och alla sjöar runt Stockholm var jäsande sörjor.
Jag ser en parallell till dagens oetiska rovdrift på människor och miljö, och att det kanske har samma orsak, en vansinnig ekonomi grundad på skapade behov, inte verkliga.


Detta är till viss del mina spekulationer och jag vet att en argumentation som innehåller historiska fakta, sociala och ekonomiska aspekter naturligtvis bär många felfaktorer, men jag tänker ofta i ett större perspektiv   
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - Söndag 22 april 12:00

Jordens dag   I dag är det jordens dag. Såg en liten film om och av Jane Goddard med anledning av det. Hon beskriver sin egen kärlek till djur och natur och gör som så många andra, vädjar till vårt förnuft och hur varje liten enskild förändring r...

Av Ingela - 17 september 2017 20:57


Leda   Reflektioner kring radioprogrammet ”nyttan av att vara uttråkad” 2012 som går på djupet med ämnet ”uttråkning”,”boredom”.   Punkten i tillvaron där man menar sig vara uttråkad skiftar antagligen frå...

Av Ingela - 4 april 2017 02:57

  Har Hitlers tankar till slut vunnit?   Jag abonerar på eurosport, men ser bara på snooker. Jag tvingas emellertid se reklam för kommande program. Jag slås ofta över vilka kroppar man ser och vilka faror man utsätter sig för, som om de vore ...

Av Ingela - 10 oktober 2016 12:44

  Mitt liv är fullt av sidovinster, är allas liv det? Som när jag inte vill ringa det där samtalet så straffar jag mig med att vika tvätt, eller när jag drar mig för att gå och handla och istället bakar ett bröd. Någon gång letar jag efter ett ti...

Av Ingela - 2 september 2016 20:24

  Om katten själv får bestämma   Så väljer han Whiskas… Eller? Vem väljer? Katten, jag eller Whiskasproducenten? Jag stod maktlös med min hemgjorda kattmat, med garanterat nyfångade fisk, inför Whviskas vetenskapligt ihoprörda rece...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Foton och salig blandning med Blogkeen
Följ Foton och salig blandning med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se