Foton och salig blandning

Direktlänk till inlägg 10 februari 2011

Friskt - Sjukt, vem har glädje av alla diagnoser?

Av Ingela - 10 februari 2011 13:32


Thomas Szasz är professor i psykiatri. Han är en mycket spännande och självständig tänkare som kritiserar både de moraliska och de vetenskapliga grunderna för psykiatri. Han ifrågasätter det vetenskapliga anspråket både hos den s.k ”fria världen” samt den kommunistiska, som han anser bägge överskrider sina rättigheter gentemot individen, som själv bör få definiera sin kropp, själ och liv. Han tillhör således en liberal skola, men ur en kritisk ståndpunkt.[1]

Medicinska och operativa behandlingar utan patientens tillåtelse är han motståndare till och anser att psykiatrin ända sedan Freud har begått övergrepp på den enskilda människan. Han menar att psykiatrin har ökat skuld och skam-faktorerna.

Jag har arbetat på Lillhagens sjukhus under 10 år, samt ett alternativt boende för ”LRV-klienter” under ca 4 år, jag kan inte bara intyga över vilka övergrepp som skett och sker. Jag läste journalerna från mina institutionaliserade patienter med skräck.

Exempel; En man som vid unga år besökte en psykiatriker för att han hade mycket finnar i ansiktet, och var mycket oroad för om det berodde på masturbation. Det gjorde det, menade läkaren i journalanteckningarna, i dem kunde man också läsa mannens anamnes som visade att han var närvarande vid mordet på hans mamma. Denna man låg sedan 30 år tillbaka fastkedjad vid sin säng, lobotomerad till en grönsaksliknande tillvaro.


Det finns många exempel på övergrepp, Thomas Szasz rekapitulerar historien på många punkter; elbehandling på könsorganen på barn som inte håller tätt, psykisk misshandel på traumatiserade militärer från 1.a världskriget (Freud önskade att kriget inte skulle ta slut, det var ett intressant fält att studera) m.m

Thomas Szasz menar att det handlar om ”ordens makt” och vem som först definierar problemen. Freud var först och främst en stor retoriker, men inte för psykiatrins sak eller den enskilda medborgaren, utan strängt taget för sin eget ego. Han gick så långt att han ”patenterade” psykoanalysen och motarbetade de som reviderade ”läran”

En passus i denna fråga är de judiska renhetslagarna under Jesu tid, vad var det egentligen som Jesus botade? Var han en klassisk helare som riktade sig till individen, eller var han kanske någon som upprättade individens rätt att definiera sitt liv? Botade han ett ”sjukt” system?
Jag anser att mycket tyder på det, många texter handlar om kritik mot systemet, dess renhetslagar och själva botandet, som prästerna hade ensamrätt på genom ett formellt klassificerings-system.

På samma sätt som psykiska ”åkommor” har definierats och tvingats till olika behandlingar och utanförskap så har andra grupper förföljts med samma medel; homosexuella, zigenare, judar och häxor (antagligen menar han gruppen fria kvinnor och män som inte passade in i mallen, och definierades som häxor)


Jag tänker att 3.e riket var det bästa exemplet på renhetsprinciper satta i system, att utefter en mall definiera vad som är friskt/sjukt, vilka raser som har bäst genealogi, vilka beteende som är godkända osv. enligt mycket strukturerade mallar. I min uppsats ”Kaos är granne med Gud tar jag upp problemen om olusten till kaos och det okända både inom kyrkans värld och i den sekulariserade, hur formalism föds av en rädsla och en otrygghet som i sin tur genererar despoter, auktoritärt beteende och övergrepp på många områden.


Återigen vill jag rekomendera boken "De kanske lämpade" av Peter Höög  


[1] Ur Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Szasz

 
ANNONS
 
Peter Larsson

Peter Larsson

28 september 2011 21:51


Hej!

Verkligen en intressant artikel om psykiatrin och Thomas Szasz.

Har själv engagerat mig i de problem och skador som människor har fått och får av ECT.

Se denna sida: http://www.elchocker.se/

Hälsn,
Peter

http://www.elchocker.se

Ingela

29 september 2011 01:36

Ja allt är inte så enkelt, det fattar man ju mer man studerar och ju fler människor man möter. Jag som alltid varit trogen Freud har blivit lite tveksam, Szasz argument är mycket intressanta. Jag skall titta på din referens. Tack för intresse och kommentar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - Söndag 22 april 12:00

Jordens dag   I dag är det jordens dag. Såg en liten film om och av Jane Goddard med anledning av det. Hon beskriver sin egen kärlek till djur och natur och gör som så många andra, vädjar till vårt förnuft och hur varje liten enskild förändring r...

Av Ingela - 17 september 2017 20:57


Leda   Reflektioner kring radioprogrammet ”nyttan av att vara uttråkad” 2012 som går på djupet med ämnet ”uttråkning”,”boredom”.   Punkten i tillvaron där man menar sig vara uttråkad skiftar antagligen frå...

Av Ingela - 4 april 2017 02:57

  Har Hitlers tankar till slut vunnit?   Jag abonerar på eurosport, men ser bara på snooker. Jag tvingas emellertid se reklam för kommande program. Jag slås ofta över vilka kroppar man ser och vilka faror man utsätter sig för, som om de vore ...

Av Ingela - 10 oktober 2016 12:44

  Mitt liv är fullt av sidovinster, är allas liv det? Som när jag inte vill ringa det där samtalet så straffar jag mig med att vika tvätt, eller när jag drar mig för att gå och handla och istället bakar ett bröd. Någon gång letar jag efter ett ti...

Av Ingela - 2 september 2016 20:24

  Om katten själv får bestämma   Så väljer han Whiskas… Eller? Vem väljer? Katten, jag eller Whiskasproducenten? Jag stod maktlös med min hemgjorda kattmat, med garanterat nyfångade fisk, inför Whviskas vetenskapligt ihoprörda rece...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Foton och salig blandning med Blogkeen
Följ Foton och salig blandning med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se