Foton och salig blandning

Direktlänk till inlägg 13 november 2009

”Bortom drifterna”.

Av Ingela - 13 november 2009 03:42


  

Dagens bild är inspirerad av vår ständiga längtan, både till djupet hos oss själva och vårt ursprung, ibland nära ibland onåbart. Men det var väl hoppet som var kvar i Pandoras ask?Jag läser just nu om skillnader, likheter mellan psykoanalys och själavård, under ämnet ”religionsbeteende” Bara det begreppet är värt ett par ord i sammanhanget. Eva Basch-Kårhe, är en kvinna som är både psykiater, psykolog och själavårdare, har skrivit boken ”Bortom drifterna”. I inledningen skriver hon hur ämnet psykologi har varit föremål för en dragkamp mellan vetenskap och humaniora, och en av etappvinsterna har blivit namnet ”beteende” vilket mer har att göra med vetenskapliga metoder än med den mer svårhanterliga filosofin. Ännu svårare har det varit att föra in den andliga dimensionen, vilket jag tycker är så självklart och många teologer med mig. Författaren gör en djupdykning i Freuds, Lacans och mer moderna från den existentialistiska skolan och Freuds efterföljare och deras teorier. Dessutom har hon en egen existentiell teologisk bild som hon redovisar trovärdigt. Dagens kloka ord är citat från hennes bok. Det är den avslutande delen av människans faser, ålderdomen:


Utifrån ett teologiskt psykoanalytiskt perspektiv kan man säga att alla människors liv är ett misslyckande. Ingen lyckas dana sitt liv i enlighet med sin livsplan även om den är planerad utifrån en positiv existentiell position (det är från författarens schema som åskådliggör var man befinner sig utifrån hur man löser sina uppgifter i varje fas, vilka val man gör och hur stor tro man har till livet) Om en människa kan acceptera sitt ”misslyckade” liv beror mycket på hennes existentiella position. Antingen bitter och oförsonlig på livet och dominerande och föraktfull mot yngre personer, eller med vishet gläds åt sina framgångar och tolererar sina brister, med eller utan tro.


Det måste tilläggas att hon är av samma åsikt som Freud när det gäller vikten av förstående och kärleksfulla föräldrar, men hon har en mer optimistisk bild genom att psyket också innehåller en andlig helande del, som kan förklara företeelsen ”maskrosbarn” 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - Söndag 22 april 12:00

Jordens dag   I dag är det jordens dag. Såg en liten film om och av Jane Goddard med anledning av det. Hon beskriver sin egen kärlek till djur och natur och gör som så många andra, vädjar till vårt förnuft och hur varje liten enskild förändring r...

Av Ingela - 17 september 2017 20:57


Leda   Reflektioner kring radioprogrammet ”nyttan av att vara uttråkad” 2012 som går på djupet med ämnet ”uttråkning”,”boredom”.   Punkten i tillvaron där man menar sig vara uttråkad skiftar antagligen frå...

Av Ingela - 4 april 2017 02:57

  Har Hitlers tankar till slut vunnit?   Jag abonerar på eurosport, men ser bara på snooker. Jag tvingas emellertid se reklam för kommande program. Jag slås ofta över vilka kroppar man ser och vilka faror man utsätter sig för, som om de vore ...

Av Ingela - 10 oktober 2016 12:44

  Mitt liv är fullt av sidovinster, är allas liv det? Som när jag inte vill ringa det där samtalet så straffar jag mig med att vika tvätt, eller när jag drar mig för att gå och handla och istället bakar ett bröd. Någon gång letar jag efter ett ti...

Av Ingela - 2 september 2016 20:24

  Om katten själv får bestämma   Så väljer han Whiskas… Eller? Vem väljer? Katten, jag eller Whiskasproducenten? Jag stod maktlös med min hemgjorda kattmat, med garanterat nyfångade fisk, inför Whviskas vetenskapligt ihoprörda rece...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Foton och salig blandning med Blogkeen
Följ Foton och salig blandning med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se