Foton och salig blandning

Direktlänk till inlägg 2 november 2009

Korset som symbol för liv

Av Ingela - 2 november 2009 02:07
    Jag frågade mig: Vad betydde korset före Jesus död?Matt 10:38 "Den som inte tar sitt kors.."

Luk   9:23  "Varje dag ta sitt kors.."

Skulle Jesus ha talat till lärjungarna om något som bara han kände till, eller var det ett allmänt talesätt att ta sitt kors (typ ta sitt straff) eller betydde korset något annat? det känns som hans tal är vardagligt och begripligt och mer handlar om oundviklig möda än straff.


Dagen därpå läste jag planlöst i en bok om glömda skrifter och språk, J Friedrich, 1967.

Där fann jag något mycket intressant. I kapitlet: skrifter som inte kunnat dechiffreras läste jag om ”Sinaiskriften” inte att förväxlas med ” Codex Sinaiticus” från 300-talet, utan dom skrifter som man fann 1905 i berget Sinai som daterats till 1500 f. kr. vilka några forskare har misstänkt vara länken mellan hieroglyfer och hebreiska, och ett förstadium till den semitiska bokstavsskriften. Alan Gardiner har arbetat med dessa.

I en av figurerna finns en sammanställning på symboler och betydelser från

Hieroglyf, Hieratisk, 14 olika fragment från Sinaifyndet samt gammal (väst) Talmud, vilka alla har kors och/eller kryss som symbol för LIV. Det enda som ser något annorlunda ut är Ankhkorset men dess betydelse är inte ifrågasatt.


Min hypotes är: Korset var för befolkningen under Jesus tid en symbol för liv, att ta sitt kors är att ta livet som det är med alla dess glädjeämnen, vedermödor och kall.

Följaktligen så kan vi senare ha förskjutit betydelsen från det liv som Jesus gav genom sin död både till oss och till sig själv, vilket är mer centralt än det faktum att han plågades på korset och dog. Att bära sitt kors blir i denna förklaring en livgivande och positiv uppgift.


Jag hittade också kors och kryss som bokstaven H i en mängd gamla språk, och tänker, mer spekulativt, hur fonetiska tecken uppkommer och hur man kan beskriva ett H som en andning, som ett livstecken, och förbundet med liv. Det skulle inte förvåna mig om ord som börjar på H har med liv att göra i olika former….Hieroglyf, helig (!) ristning. Eimi uttalas som heimi, och Elias som Helias? För att inte tala om ’elios och ’agia (uttalas med H)…Nedan tagit från  http://www.islamiska.org/s/k17.htm


Korset som en religiös symbol började inte med kristendomen utan fanns redan i tidigare religioner och traditioner också. Man har kunnat hitta och räkna upp till 400 olika korsformer, endast 50 utav dessa finns i den kristna konsten. Faktum är att kristendomen upptog dessa symboler som sina egna. I många av de välkända svenska uppslagsverken kan man hitta följande påståenden om korset:

"Korset förekom redan i förkristen tid som solsymbol, hjulkorset. Detta upptogs i den kristna korsglorian och i det likarmade grekiska korset." (Stora Focus)

"Redan i fornkristen tid förekom korsliknande symboler. Vissa korsformer t.ex svastikan (hakkorset), hjulkorset och den egyptiska ankh, har brukats med magisk eller religiös innebörd." (Nationalencyklopedin)

Crux ansata (Ankh)  = En gammal egyptisk symbol som brukade bäras av gudomligheter som Isis, Horus, Osiris m.m Crux ansata symboliserar liv, odödlighet, evigt liv, livet efter detta m.m  


Hjulkors eller cirkelkors = Denna symbol är känd i många kulturer t.ex i Assyrien, Indien, Nord och Sydamerikas indianer. Den symboliserar evighet, död och liv, solen m.m

Det gemensamma för Crux ansata och hjulkorset är att de symboliserar död, liv och evigt liv. Detta är också något som stämmer in med det kristna korset. Frågar man någon kristen vad korset betyder för honom så kommer han genast att svara med en bestämd röst:

"Jesus liv, död och uppståndelse (eller evigt liv)."

Likheterna mellan Crux ansata, hjulkorset och det kristna korset är så otroligt stora att man inte kan bortse från att det kristna korset har sitt ursprung i den hedniska traditionen. (eller förkristna traditioner)

"Mysteriereligionerna i det romerska imperiet är en ytterst intressant företeelse. De flesta av dem kretsar kring gestalten av en döende och uppstånden gud, tydligen en personifikation av naturen som dör om vintern och pånyttfödes om våren." (sid 49)
 
ANNONS
 
Anders Branderud

Anders Branderud

12 augusti 2010 13:06

Netzarim Rekonstruktion av Hebreiska Matityahu [NHM]:
“Och han som inte räknar med – och antar - att utsätta sig för riskerna att ådra sig romarnas vrede och följer efter mig är mig inte värdig.”
[Översättningen av följande vers är alltså inte helt bokstavlig utan förklarar innebörden av orden – hur de som hörde orden tolkade dem.]
För judar har romarnas mordvapen aldrig inneburit liv. Hundratals fariséer blev dödade på det mordvapnet.

Ribi Yehoshua – Messias – var en Ribi [bevis i not 1], alltså vad som motsvarar en judisk fariséeisk rabbin. Det innebär att han hade rabbinsk ordination av den prominente judiske ledaren Raban Jamliyeil. Det implicerar att han och hans efterföljare var fariséer. För dem så var korset ett mordvapen och hade ingenting att göra med liv. Den symbolen betyder liv i andra religioner har ingen som helst betydelse för den judiska Bibeln och vad som står skrivet om Messias i den.

Att Ribi Yehoshua var en farisé implicerar att han praktiserade direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt. När en Ribi pratar om att följa (se ovanstående vers) så handlar det om att man ska leva som han lever – alltså följa direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt till det yttersta av sin förmåga - och undervisa som han undervisar. Det jag skrivit implicerar även att han omöjligt kan ha undervisat det som står skrivet i ”John” 3:16, 14:6, osv [bevis i not 2].

Noter:
1.http://bloganders.blogspot.com/2010/08/yeshua-ribi-yehoshua-var-en-judisk.html
2.http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html

Anders Branderud

http://www.netzarim.co.il

 
Ingen bild

Ingela

21 augusti 2010 13:38

Tack för ditt intresse
Det är två frågor du tar upp 1. att korset aldrig varit symbol för livet under Jesus tid 2. Att Jesus inte var/är Guds son, utan bara en farisé. Om Jesus sa att vi skall ta vårt kors och bära det innan han själv blev korsfäst, så indikerar det ett större synfält än fariséernas, eller hur?
Eller menar du att uttrycket var allmänt?
Håller du med om att korset i den ursprungliga hebreiskan var tecknet för liv? Det är faktiskt ett av de enklaste symbolerna att rista in, enklare än cirkeln! Och vad är det viktigaste man vill kunna skriva? Jag ÄR, jag lever! Jag andas, osv.
Försök att inte blanda in känslor som har en personlig grund, det hindrar ofta i forskningssammanhang.
Vad angår Jesus roll så är det inte kanske fel att lyfta ämnet på ett så raljant sätt, vi har fasligt mycket mer intressant att tala om, som vi kan enas om! jag skulle kunna ge dig en uppsats om Jesus selektiva implementering ;) av skriften och på vilket sätt Jesus menad att vi skulle följa honom. Sa han någon gång: Följ Fariseernas exempel?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - Söndag 22 april 12:00

Jordens dag   I dag är det jordens dag. Såg en liten film om och av Jane Goddard med anledning av det. Hon beskriver sin egen kärlek till djur och natur och gör som så många andra, vädjar till vårt förnuft och hur varje liten enskild förändring r...

Av Ingela - 17 september 2017 20:57


Leda   Reflektioner kring radioprogrammet ”nyttan av att vara uttråkad” 2012 som går på djupet med ämnet ”uttråkning”,”boredom”.   Punkten i tillvaron där man menar sig vara uttråkad skiftar antagligen frå...

Av Ingela - 4 april 2017 02:57

  Har Hitlers tankar till slut vunnit?   Jag abonerar på eurosport, men ser bara på snooker. Jag tvingas emellertid se reklam för kommande program. Jag slås ofta över vilka kroppar man ser och vilka faror man utsätter sig för, som om de vore ...

Av Ingela - 10 oktober 2016 12:44

  Mitt liv är fullt av sidovinster, är allas liv det? Som när jag inte vill ringa det där samtalet så straffar jag mig med att vika tvätt, eller när jag drar mig för att gå och handla och istället bakar ett bröd. Någon gång letar jag efter ett ti...

Av Ingela - 2 september 2016 20:24

  Om katten själv får bestämma   Så väljer han Whiskas… Eller? Vem väljer? Katten, jag eller Whiskasproducenten? Jag stod maktlös med min hemgjorda kattmat, med garanterat nyfångade fisk, inför Whviskas vetenskapligt ihoprörda rece...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Foton och salig blandning med Blogkeen
Följ Foton och salig blandning med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se